Nieuws

Bezoek Mei 2016

 

Met veel plezier vermelden wij u dat op vorige maand een 12 meter lange container in Wenchi is gearriveerd. Dank zij fondsenwerving en donaties waren we instaat om de container te vullen met ziekenhuisbedden en nachtkastjes, operatietafels, operatielampen, rolstoelen, computers etc. De komst van de container was goed voorbereid door het managementteam. Op 5 april arriveerde de container in de haven van Tema en op 8 april arriveerde de container al op het ziekenhuisterrein. Onder gezang en gedans is de container geopend en geleegd. Op bijgaande foto’s ziet u hoe de container werd geleegd en hoe de patiënten in de nieuwe orthopedische kliniek al gebruik maken van de bedden en de nachtkastjes.
In maart konden we ook 5000 euro overmaken ter ondersteuning van de bestrijding van en meningitisepidemie in het Wenchi district. Er kwam een noodkreet dat er geen antibiotica waren en geen materiaal voor onderzoek en diagnose. Het Ministry of Health liet het fors afweten. Hiermee kon het aantal doden tot 19 beperkt blijven.
Er staat nog heel wat op ons verlanglijstje. Er moet o.a. een nieuwe mannenzaal gebouwd worden met enkele eenpersoonskamers. Er is ook nieuwe huisvesting voor een dokter nodig. . Dat kunnen we niet alleen financieren, maar we blijven hoopvol!
U bent weer op de hoogte.
Jan en Joke Beltman

Container aankomst 2016

Bezoek April 2015

 

Korte impressie van ons bezoek aan het Wenchi Hospital in Ghana in april 2015.
Ghana heeft op het ogenblik twee grote problemen.
Allereerst is er te weinig energie om Ghana van stroom te voorzien. In het Wenchi Hospital is er gelukkig een generator die kan bijspringen als de “landelijke “stroom uitvalt.
Verder is er in Ghana een gebrek aan geld om aan gemaakte verplichtingen te voldoen. Daar lijdt ook de gezondheidszorg onder. Patiënten moeten, ondanks de Health Insurance, bij betalen voor laboratoriumonderzoek en medicatie. Dit betekent een financiële barrière voor veel patiënten. Ze komen niet of te laat voor de nodige medische zorg. Hopelijk komt de regering binnenkort met oplossingen hiervoor.
In het ziekenhuis wordt goede zorg geleverd. Alle afdelingen maken en nette indruk. Er werken vijf Ghanese artsen onder wie een uroloog en een orthopedische chirurg.
Hun professionaliteit en inzet worden in brede Ghanese kring gewaardeerd.
Spectaculair wat er toch ook weer aan nieuwbouw is gerealiseerd:

 

  • een Eerste Hulp Centrum;
  • de nieuwe polikliniek is eindelijk in gebruik;
  • de orthopedische kliniek is bijna klaar;
  • een nieuwe ambulance werd geschonken;
  • een ‘Ronald Mc Donald’ huis voor familieleden van patiënten.

Waarom gaat het goed met het Wenchi ziekenhuis?
Het management is goed en het personeel is gemotiveerd. Reden genoeg om via onze contacten door te gaan met ondersteuning van die projecten die we als prioriteiten hebben aangemerkt.
Jan en Joke Beltman
Koen Sollie

Bezoek Wenchi 2015